A diéta leírásánál nagyon sokszor hangsúlyozzák,
hogy pl. autizmus esetén milyen jó eredmények érhetőek el a tej és a gabonák
elhagyása után.
Mikor alaposan átnéztük, a diétára
vonatkozó leírásokat, az ajánlott és tiltott ételek listáit, egyértelműen
szerepelt a tej tiltása. Mind állati eredetű, mind kókusz, szója, rizs vagy
bármilyen növényi formában. A diéta végén visszavezethető, az állati eredetű
tejtermék, de pasztörizált formában semmiképp.
Korábban írtam, hogy mi nem autizmus,
vagy súlyos bélrendszeri problémák miatt tértünk át a GAPS szerinti diétára,
hanem egy lehetőségnek láttuk, ami segíthet a gyerek szervezetében termelődő
(képződő?) toxinok mennyiségét csökkenteni, hogy minimalizáljuk
azok esetleges hatását, az idegrendszerére, fennálló fejfájására.
Mi adunk tejet a fiunknak. Igaz,
nagyon kicsi mennyiségben, és bio forrásból. Ettől az egy tiltott ételtől,
alapanyagtól nem tapasztaltunk nála rosszabbodást a fejfájásában.
Sokat tanakodtunk a tej allergizáló
hatásáról, a szükséges kalcium bevitelről, a fejlődő szervezetről, aminek még
csontokat kell növesztenie. Mivel az allergia esetében kizárható, ez nem jelent
problémát.
Kalciumot növényekből, húsokból
szintén vihet bárki a szervezetébe. Érdekes összehasonlítani, hogy ezek az
egyéb források, 10 dkg alapanyag esetében mennyivel több, vagy kevesebb
kalciumot tartalmaznak a folyékony, kezeletlen tejhez képest:
Tej – 120 mg*
A teljesség igénye nélkül, néhány hús,
zöldség, gyümölcs és olajos mag:
busa -130 mg
ponty – 30 mg
sertéshús – 17 mg
szárnyas – 10 mg
paraj – 133 mg
sóska - 113 mg
bab – 106 mg
lencse – 74 mg
banán – 10 mg
körte – 16 mg
alma – 6 mg
tökmag – 657 mg
mandula – 238 mg
dióbél – 202 mg
mazsola – 110 mg
*Forrás:
Csontritkulás, csökkent csontállomány kezelésének táplálkozási tanácsai
táblázat
Így egyensúlyozunk, a lehet és nem lehet között, mint a bohóc a kifeszített kötélen
fekvő rúdon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése