Egy korábbi posztban próbáltam arról
írni, hogyan oldom meg a nem otthon történő, a főétkezéseken kívüli étkezéseket?
Hiszen segítséget a szerződött étkeztetőtől nem kapunk, a menü összeállítása
rám marad, aminél figyelembe kell venni, mit rendeltem ebédre, és mit fogok
uzsonnára szintén csomagolni, mi kerül vacsorára az asztalra?
Első szempont a csomagolásnál, hogy az
atombiztos dobozból, az iskolatáska rugdosása, hasra esés, és még ki tudja, mi
közben se kenődjön szét a tartalom!
A tízórai elkészítése, számomra a
kényeztetés lehetősége. Reggelire meleg, sós dolgok kerülnek a tányérra. Az
ebéd, mindig nagyon egészséges, amit a kiszállított, választható diétásmenüből
rendelünk. Az uzsonnának kiadósnak, és praktikusan sós ízvilágúnak kell lennie,
gyümölccsel kiegészítve, hogy az estig tartó sakkedzésre, vagy az azt követő
búváredzésre legyen a gyereknek elég energiája!
Tehát a tízórai, általában valami
édesség. Itt nem csokira, boltban vett péksüteményre, cukorkára, vagy hasonlóra
kell gondolni. Sőt még nem is azokra a süteményekre, amelyek a nagytesó
dobozában landolnak, mikor vasárnap utazik vissza a kollégiumba.
Gyümölcs, vagy szárított gyümölcs biztos
kerül a dobozba. Szerencsére télen lehet almát kapni, és rengeteg trópusi
gyümölcsöt. Tavasztól, őszig pedig nem okoz gondot, a hazai gyümölcsök
beszerzése termelőtől, boltból, piacról, vagy ezekből jócskán kapunk ajándékba
a családon belüli kertekből.
Reggel gyorsan elkészíthető:
Túrókrém,
szárított gyümölcsökkel.
Áttöröm a túrót, mézzel ízesítem, és
bogyós, édes szárított gyümölcsöket keverek hozzá, ezekkel díszítem.
Kiskanállal biztonságosan fogyasztható az iskolapadban. Elég szilárd, nem
löttyen!
A sütött, és villával fogyasztható
ételekbe csak mandula, és kókuszlisztet használok. Némelyikbe térfogatnövelő
sem szükséges. Szódabikarbónát akkor teszek a tészta masszájába, ha
kókuszliszttel készítek bármit, mert ez a liszt rengeteg nedvességet felvesz,
nagyon szilárd lesz tőle az elkészült sütemény, kell egy kicsit levegősíteni,
felfújni…
Nekem nagyon bejöttek:
Mandulalisztes piskóta (lásd a receptet később)
Mandulalisztes túrótorta (lásd a receptet később)
Ezeket megbolondítom
néha, a sütési idő utolsó 10 percében, némi rálocsolt bio gyümölcsjoghurttal.
Ettől szaftosabb lesz, de csak akkor, ha tudom, hogy pici adagot készítek, ami
gyorsan el fog fogyni. Ugyanis nem akarom kockáztatni, hogy a joghurt napok
alatt megpenészedjen!
Kókuszreszelékes muffin (lásd a receptet később)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése