Telnek a hónapok a diéta bevezetése,
és az iskolai tanév kezdete óta.
A mindennapok része, hogy otthon
reggelit készítünk, tízórait és már az uzsonnát csomagoljuk reggel 6 után. Az
ebédet, a diétás menüből kiválasztva, minden nap az iskolába viszik. A vacsora
mindig otthon van, sajnos nagyon későn, csak az edzések után. A GAPS diéta nem
az a fajta diéta, hogy hazafelé az ember beugorjon bárhová büfébe,
gyorsétterembe, de még egy jobb étterembe sem, mert nem fogják a hússütési,
főzési szokásaikat, a mi egy adag ételünk miatt módosítani.
A reggelek sem indulnak egyszerűen.
Miután kétszer keresztülesem a macskán - mert ő is reggelizni szeretne -, kb.
30 percet vesz igénybe a tízórai, uzsonna összeállítása, majd a reggeli
elkészítése, hogy még meleg és friss legyen. Én arra a szintre nem jutottam,
hogy táblázatba foglaljam, mikor és mit főzzünk, hozzávalókat vásároljunk, hogy
azután variálhassam ezeket a napi étkezések között. Mert nem akarja az ember
egy nap kétszer ugyanazt adni a gyereknek, de a variációk száma egyszer csak
véges lesz. Valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy ezt egy dobozból,
szünetben, időre kell elfogyasztani. Praktikus tehát, ha a tízórai, vagy az
uzsonna nem folyik, nem mászik ki a gyerek táskájába, akármilyen atombiztos
tárolódoboz mellett sem!
Reggel azért készítek folyós, és
kenhető dolgokat a reggeliző tálba. Innivalónak biotej, biogyümölcslé
(szigorúan ellenőrizve a dobozon, hogy cukrot tüntettek-e fel!), vagy zöldtea
mézzel ízesítve. A gyerekemnek nem jött be a mézzel készített limonádé, a
bodzavirág szezonjának pedig régen vége van, majd jövő tavasszal újult erővel
fogunk neki a szörp, és üdítő készítésének.
Gyümölcs, szárított gyümölcs mindennap
található a fiam dobozaiban. Rendes gyerek, és ezeket külön noszogatás nélkül
elfogyasztja.
Néhány naponta vásárolok be, 2-3
naponta sütök húsokat, mandula- vagy kókuszliszttel készített süteményt. Ennyi
időre át tudom látni, hogy melyik nap, hogyan variálom ugyanazt. A megsütött
húst, fasírtot mindig más körettel, salátával próbálom változatossá tenni uzsonnára,
ami dobozban vihető, és sakkedzésen könnyen, gyorsan elfogyasztható. Viszont
vacsorára csak hasonló ételt tudok ismét tálalni, akkor jönnek köretnek a
főzelékek. Este már több időm van arra, hogy a vacsorát sokszínűvé tegyem.
Nem állítom, hogy a fiamnak nem
unalmas, napokig hasonlót enni. Viszont nincs munka mellett annyi idő, hogy
hozzam-vigyem őt iskolába, különórára, edzésekre, átnézzem a napi leckét,
átvegyük a tananyagot, intézzem a családi tennivalókat, egyéb házimunkákat, és
még naponta több étkezésre főzzek, vagy állítsak össze mindig egy pici adagot,
hogy az változatos legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése