Elérkezett 2013. év Karácsonya, és nekünk
igencsak előre meg kellett terveznünk a főzendő menüt. Ez több okból volt
szükséges, mert 23-án elutaztunk a nagyszülők üresen álló családi házába, míg ők
közben melegebb éghajlaton töltötték a Karácsonyt, valamint a Vízkereszt utáni
néhány napot.
Mikor Apa a repülőtérre vitte őket, és
zárta a házat, már a fagyasztóban és a kamrában kellett lennie szinte minden
hozzávalónak, mert egy késő esti utazás után, nem sok kedvünk volt a 24-i bolti
sorban álláshoz… Nem képzett ez alól kivételt, a macska 2 heti elemózsia, és
alom ellátmánya sem.
Pár dolgot azért a mi lakásunkból
vittünk, ami ott beszerezhetetlen lett volna, ilyenek voltak pl. a lisztek,
családból kapott, és ledarált dió, biotejek, joghurtok, biotejföl, saját
ismerőstől a termelői méz. Egyébként tele autóval szoktunk ezeknek az utaknak
nekiindulni, de most aztán sikerült túlcsomagolni magunkat. Kombi autónkban még
az ölünkben is fogtunk jó néhány dolgot, pedig a saját családi ajándékainkat
már 22-én este kitettük az otthon díszített fa alá.
24-én reggel a férjemmel bevonultunk a
konyhába, és csak addig jöttünk ki délután, míg a nagyszülők által vásárolt fát
talpba állítottuk, és díszítettük. Az ilyen fenyő talpba állításokat érdemes
addig megcsinálni, míg vidéken, az ügyeleten orvost biztos talál az ember, mert
azután rohangálhat fényévekre szakember után, aki szakszerűen ellátja… Ebben a
diétában mindenki felejtse el a boltban vett szaloncukrot. Ezért csak egyfélét
tettünk a fára, ne ingerelje feleslegesen a gyereket, és egy külön asztalon,
diszkréten kis tálkákba tettünk ki, a család cukrot fogyasztó tagjai részére
különböző ízű szaloncukrokat.
Mivel 25-én látogatóba mentünk, a fiam
másnapi ebédjét szintén el kellett készítenünk, amit csomagolva vittünk
magunkkal. Továbbá más látogatás miatt sütöttünk hurkát, kolbászt, és jó pár
fajta süteményt, ugyanis a karácsonyi napokon megnéztük azokat az idős
rokonokat, vagy ismerősöket, akik egészségügyi állapotuk miatt, otthonban
élnek.
Az ünnepekre próbáltunk, olyan menüt
összeállítani, ami tükrözi a hagyományokat, de megfelel a diéta szabályainak. A
töltött káposzta rizs nélküli gombócokkal készült. Sajnos a gyerek a halat nem
szereti, így azzal nem akartunk próbálkozni. Nagyon bejöttek neki a
különbözőképpen sütött húsok. A fácánsültet képes volt 3 napig enni, nem unta
meg (mondjuk, lennénk még egy páran, akik nem unnák meg…). Készültünk
zöldsalátákkal, de sokszor csak birsalmakompótot kért köretnek a húsok mellé.
Főztünk még gyümölcslevest, amit mézzel ízesítettünk.
Karácsony második napján szintén
látogatóba mentünk, egy névnapozásra hívtak meg bennünket. Itt előre
megbeszéltük a vendéglátókkal, hogy az általuk készített menüből – mit menü,
pazar lakomából! -, mi felel meg a szabályoknak.
Így kaptunk nagyon ízletes gyöngytyúk
húslevest, volt kakaspörkölt, különböző sütött zöldségek, rakott húsok,
köretek, saláták és rengeteg sütemény. Ebből a gyöngytyúk húsleves tökéletes volt,
mert a tésztát külön főzték meg, és a leszűrt lével mindenki maga variálta a
levesét. A húsokhoz pedig teljesen illett egy házi őszibarackbefőtt, mint
köret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése