Már írtam korábban arról, hogy elég
nagy megrázkódtatás volt számomra, mint nőnek, anyának, háztartást vezető
felnőttnek, hogy hogyan néznek ki mostanában a kezem alól kikerülő ételek?
Az biztos, nem úgy, mint az eddigiek,
amelyeken felnőttem.
Hiába hívnak pl. egy elkészített ételt
úgy a diétában, mint amit eddig, a hozzávalók és az elkészítés módja nem is
hasonlítanak egymásra.
Attól, hogy valamit cukkini fasírtnak
hívnak, az még nem a megszokott kinézetű és ízű lesz a végén. A receptbe biztos
nem kerül semmilyen áztatott kenyér, a fasírtot sem zsemlemorzsába fogja az
ember forgatni, és kétszer meggondolja, mit tesz még bele. Mivel az
alapanyagokhoz maglisztek tehetők, az ismét ad egy karakteres ízt a fasírtnak,
aminek az állaga sokkal képlékenyebb, a hagyományos konyha szerint készült
névrokonánál.
A főzelékek nem úgy sűrűsödnek be, ami
számomra számos probléma forrása.
Az ételt sem lehet díszíteni, ha nem
mutat túl jól, egy kis reszelt sajttal, vagy bármi takaró réteggel, ami
mesterséges, vagy a kerülendő ételek listáján szerepel.
Az édes sütemények sem a legszebb
kinézetűek. Hiszen a maglisztek vagy bebarnítják, vagy nagyon tömörré teszik a
süteményt. A méztől pedig elég ragacsos állagúak lehetnek.
Díszíteni lehet gyümölccsel, szárított
gyümölccsel, biolekvárral, kókuszreszelékkel kikevert vajkrémmel, de az eléggé
korlátozott lehetőség a többi süteményhez képest. Mert kiesik a csokoládémáz, a
kakaó, a színes szórócukrok, égetett cukor, cukorral kikevert tojáshabok, és
még hosszan sorolhatnám.
Itt pedig nincs az az alternatív
lehetőség, ha születésnap, vagy ünnep van, akkor majd nem otthon barkácsolunk
valamit, hanem rendelünk, vagy hozunk a cukrászdából. Én azt vettem észre, míg
a válság évekkel ezelőtt nem kezdődött el, mindent szinte a boltban vettek az
emberek. Az alapanyagokig ez nem lett volna probléma, de minden készétel volt.
Mert jobban nézett ki, mint ami otthon készült. Az időt és pénzt inkább
szórakozásra, kikapcsolódásra szánták. Egyszerűbb volt étteremben enni, és
szép, valamint kész dolgokat venni. Ezekkel a kész ételekkel, mesterséges
nassolni valókkal, tejtermékekkel, ünnepi kalácsokkal, süteményekkel az a
legnagyobb probléma, hogy olyan anyagokból készülnek, amit egy ép eszű ember be
nem vinne a konyhájába, hogy abból ételt készítsen a családjának. De amikor ott
a mesterséges íz, amit azért adagolnak, hogy ízletes legyen, emberek generációi
nőnek fel rajta, és azt szokták meg, kedvelik, nehéz lesz egy spenótnak,
brokkolinak, naspolyának, vagy egresnek ezekkel versenyezni! Több okból sem.
A válság hosszú évei alatt egyre
népszerűbbek lettek a kereskedelmi TV-k csatornáin, a főzőműsorok, sőt egész
csatornák indultak erre a témára. Emberek azon fintorognak, hogy mások milyen
konyhai bakikat követnek el, és ezt más másokkal meg akarják etetni. Bizonyára
ez is lehet a szórakozás egy fajtája…
Számos étterem bezárt körülöttünk, és
a még működők, mai napig csak vegetálnak ezen a piacon. Szerintem még az
étteremben elfogyasztott étel is sokkal jobb az ember szervezete számára, mint
valami zacskóba zárt borzalom.
Számomra itt billen vissza a mérleg
oda, hogy inkább legyen ronda és kicsit csúnya a tányéron lévő étel, de az ne
rombolja az egészségem. A lényeg abban van, hogy ezek az ételek bár csúnyák, de
ízletesek, táplálóak, káros anyagot nem tartalmaznak, és egy gyógyulási
folyamatot szolgálnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése