2014. január 18., szombat

A tiltott tej




A diéta leírásánál nagyon sokszor hangsúlyozzák, hogy pl. autizmus esetén milyen jó eredmények érhetőek el a tej és a gabonák elhagyása után.

Mikor alaposan átnéztük, a diétára vonatkozó leírásokat, az ajánlott és tiltott ételek listáit, egyértelműen szerepelt a tej tiltása. Mind állati eredetű, mind kókusz, szója, rizs vagy bármilyen növényi formában. A diéta végén visszavezethető, az állati eredetű tejtermék, de pasztörizált formában semmiképp.

Korábban írtam, hogy mi nem autizmus, vagy súlyos bélrendszeri problémák miatt tértünk át a GAPS szerinti diétára, hanem egy lehetőségnek láttuk, ami segíthet a gyerek szervezetében termelődő (képződő?) toxinok mennyiségét csökkenteni, hogy minimalizáljuk azok esetleges hatását, az idegrendszerére, fennálló fejfájására.

Mi adunk tejet a fiunknak. Igaz, nagyon kicsi mennyiségben, és bio forrásból. Ettől az egy tiltott ételtől, alapanyagtól nem tapasztaltunk nála rosszabbodást a fejfájásában.

Sokat tanakodtunk a tej allergizáló hatásáról, a szükséges kalcium bevitelről, a fejlődő szervezetről, aminek még csontokat kell növesztenie. Mivel az allergia esetében kizárható, ez nem jelent problémát.

Kalciumot növényekből, húsokból szintén vihet bárki a szervezetébe. Érdekes összehasonlítani, hogy ezek az egyéb források, 10 dkg alapanyag esetében mennyivel több, vagy kevesebb kalciumot tartalmaznak a folyékony, kezeletlen tejhez képest:

Tej – 120 mg*

A teljesség igénye nélkül, néhány hús, zöldség, gyümölcs és olajos mag:

busa -130 mg
ponty – 30 mg
sertéshús – 17 mg
szárnyas – 10 mg

paraj – 133 mg
sóska  - 113 mg
bab – 106 mg
lencse – 74 mg

banán – 10 mg
körte – 16 mg
alma – 6 mg

tökmag – 657 mg
mandula – 238 mg
dióbél – 202 mg
mazsola – 110 mg

*Forrás: Csontritkulás, csökkent csontállomány kezelésének táplálkozási tanácsai táblázat




Így egyensúlyozunk, a lehet és nem lehet között, mint a bohóc a kifeszített kötélen fekvő rúdon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése