2014. január 23., csütörtök

Ez belefásultság, vagy a rutin?




Telnek a hónapok a diéta bevezetése, és az iskolai tanév kezdete óta.

A mindennapok része, hogy otthon reggelit készítünk, tízórait és már az uzsonnát csomagoljuk reggel 6 után. Az ebédet, a diétás menüből kiválasztva, minden nap az iskolába viszik. A vacsora mindig otthon van, sajnos nagyon későn, csak az edzések után. A GAPS diéta nem az a fajta diéta, hogy hazafelé az ember beugorjon bárhová büfébe, gyorsétterembe, de még egy jobb étterembe sem, mert nem fogják a hússütési, főzési szokásaikat, a mi egy adag ételünk miatt módosítani.

A reggelek sem indulnak egyszerűen. Miután kétszer keresztülesem a macskán - mert ő is reggelizni szeretne -, kb. 30 percet vesz igénybe a tízórai, uzsonna összeállítása, majd a reggeli elkészítése, hogy még meleg és friss legyen. Én arra a szintre nem jutottam, hogy táblázatba foglaljam, mikor és mit főzzünk, hozzávalókat vásároljunk, hogy azután variálhassam ezeket a napi étkezések között. Mert nem akarja az ember egy nap kétszer ugyanazt adni a gyereknek, de a variációk száma egyszer csak véges lesz. Valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy ezt egy dobozból, szünetben, időre kell elfogyasztani. Praktikus tehát, ha a tízórai, vagy az uzsonna nem folyik, nem mászik ki a gyerek táskájába, akármilyen atombiztos tárolódoboz mellett sem!

Reggel azért készítek folyós, és kenhető dolgokat a reggeliző tálba. Innivalónak biotej, biogyümölcslé (szigorúan ellenőrizve a dobozon, hogy cukrot tüntettek-e fel!), vagy zöldtea mézzel ízesítve. A gyerekemnek nem jött be a mézzel készített limonádé, a bodzavirág szezonjának pedig régen vége van, majd jövő tavasszal újult erővel fogunk neki a szörp, és üdítő készítésének.

Gyümölcs, szárított gyümölcs mindennap található a fiam dobozaiban. Rendes gyerek, és ezeket külön noszogatás nélkül elfogyasztja.

Néhány naponta vásárolok be, 2-3 naponta sütök húsokat, mandula- vagy kókuszliszttel készített süteményt. Ennyi időre át tudom látni, hogy melyik nap, hogyan variálom ugyanazt. A megsütött húst, fasírtot mindig más körettel, salátával próbálom változatossá tenni uzsonnára, ami dobozban vihető, és sakkedzésen könnyen, gyorsan elfogyasztható. Viszont vacsorára csak hasonló ételt tudok ismét tálalni, akkor jönnek köretnek a főzelékek. Este már több időm van arra, hogy a vacsorát sokszínűvé tegyem.

Nem állítom, hogy a fiamnak nem unalmas, napokig hasonlót enni. Viszont nincs munka mellett annyi idő, hogy hozzam-vigyem őt iskolába, különórára, edzésekre, átnézzem a napi leckét, átvegyük a tananyagot, intézzem a családi tennivalókat, egyéb házimunkákat, és még naponta több étkezésre főzzek, vagy állítsak össze mindig egy pici adagot, hogy az változatos legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése