2014. január 22., szerda

Egy hónappal a tabletta abbahagyása után




Egy hónap elteltével, miután a neurológus leállította a gyerek napi, nyolcad adag krónikus fejfájás (antidepresszáns) gyógyszerét, valamint a MagneB6 adását, a gyerek állapota nem romlott. Azóta minden nap végezzük az autogén tréning gyakorlatokat, és a GAPS diéta szerint készítjük a fiam ételeit, tartjuk ezt a diétát.
A legjobb számunkra, hogy a gyerek nem panaszkodott fejfájásról, de ennek elég kemény ára van…

Fogalmam sincs arról, hogy a tréning és a diéta miatt, van-e a fiamnak betegségtudata?
Hiszen minden nap szembesülnie kell azzal, hogy a gyakorlatokat azért kell végeznie, hogy ne kerüljön vissza, abba a görcsös állapotba, amiben volt. Tudatosan kell saját magának odafigyelnie, tud-e lazítani, és azt helyesen tudja elvégezni. A doktornő tanácsára, több hónapig a teljes gyakorlatsort végeztük vele, és azután kaptunk egy rövidített változatot, de addig azt rögzíteni kellett.

Nagyon furcsa volt látni a közel 70 éves nagyszülők reakcióit, amikor életükben először találkoztak, az elvégzendő tréninggel. Valahogy az ő életükből kimaradt az, ami az én korosztályom számára már természetesen létező, működő dolog. Gondolok itt a relaxációra, meditációra, agykontroll ismeretére, jógára, továbbá bármire, ami lazíthatja az embert, vagy egy más világszemléletet mutat meg számára.
Azt rajtunk keresztül már látták, milyen munkát végez egy mentálhigiénés szakember, mire jó egy mediált csoport gyerekeknek, szülőknek, a gyermekpszichológia területén.

Egy másik vonalon, mi a gyerekeik is hoztunk pár meglepetést az életükbe, de inkább táplálkozási szinten. Éltük vegetáriánus időszakunkat, majd volt, aki ételallergiás lett, az unokáikon keresztül megismerhették egy másik földrész ízeit, főzési kultúráját.

Visszatérve, ezt a bejegyzést a betegségtudat gondolatával kezdtem. A fiam azt látta, hogy mennyire merev volt a nyaka, pl. mikor egy orvosi vizsgálat alkalmával a doktor úr próbálta előrehajtani a fejét, az lehetetlen volt, mert azonnal visszahúzta, mintha rugó lett volna benne! Most ez, nem okoz gondot, lazán előre tudja dönteni a fejét. Jelenleg jól érzi magát, de ez az állapot meddig tarthat? Végleg meggyógyult, vagy bármikor visszatérhet a fejfájása?

A betegségtudat pszichológiai kifejezésére, nagyon sok leírás található.
Ez egy összetett érzelmi folyamat, ami azután következik be, hogy történik valami szélsőséges változás az illető egyén fizikai állapotában, egészségében. Lehet ez baleset, tartós betegség, visszafordíthatatlan egészségkárosodás, egy egész életre kiható változás. Egyes esetekben az adott betegség, állapot visszafordítható, szinten tartható. A betegségtudat viheti az adott beteget előre, de vissza is tarthatja a gyógyulás folyamatában.

Ez az utóbbi, a nagyobb probléma. Mert a beteg érzelmileg, pszichésen egy csapdába kerül. Ez kihat a gondolkodására, szociális cselekedeteire, ítélőképességére, sokkal többet panaszkodik és külön odafigyelést vár el családtagjaitól, vagy bünteti a környezetét.

Nem a blog témája, de a munkám során 2012. évben több cégnél végeztem felmérést, melynek egyik kérdése, a dolgozók felé az volt, hogy azok közé a munkavállalók közé tartoznak-e, ahol a családban idős, beteg családtagot gondoznak, ápolnak? A felmérés kiértékelését követően, azt tudtuk meg, hogy nagyon magas az ilyen élethelyzetben lévő dolgozók száma. Ez többek között abból is adódott, hogy a dolgozók jelentős része szintén a középkorú korosztály tagja, akik idősebb szüleiket ápolják, gondozzák. A vezetőikkel külön kitértünk erre a problémára, a pszichés megterhelés, a szabadidő beosztás, vagy a szabadságok kiadása tekintetében. 2013. évben több céget érintve, egyik belső oktatási anyagunk azt mutatta be, hogy a gondozók a saját problémáikra milyen módon kereshetnek mentális segítséget, és vonhatnak be külső erőforrásokat a gondozásnál.

Viszont itt egy gyerekről van szó, aki most ismeri meg a világot, számára mást jelent minden fogalom és kategória, amit a felnőttek betegségtudatára, az azzal kapcsolatos viselkedésre a szakirodalmak megfogalmaznak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése