2014. január 27., hétfő

Búvárverseny pánikrohammal



Mi az a pánikroham?

„Pánikroham bárhol, bármikor kialakulhat, de különösen gyakran jelentkezik zárt helyeken, boltban, közlekedési eszközökön. A jelenség alapját az képezi, hogy az agy egy teljesen ártalmatlan szituációban tévesen vészjelzéseket küld a mellékveséknek, ahonnan adrenalin szabadul fel és kerül a keringésbe, minek következtében kialakul az üss vagy fuss reakció. Pánikroham során ennek tüneteit észleli magán az illető, hevesen dobog a szíve, mellkasi fájdalma van, kapkodja a levegőt, fullad, izzad, remeg, szédül, esetleg érzékenyen reagál a fényre és zsibbadnak a végtagjai. A testi tünetek mellett pszichés tünetek is kialakulnak. A beteg fél attól, hogy megőrül, elveszíti a józan eszét vagy meghal.
A rohamot olyan félelemérzés kíséri, hogy a beteg úgy érzi azonnal menekülnie kell a helyszínről. A zárt tér elhagyását követően általában oldódnak a tünetek. A panaszok 10-20 perc alatt érik el maximális intenzitásukat, aztán szépen lassan lecsengenek. A rohamot gyakran fáradtságérzet, kimerültség kíséri.”
Dr. Veres Dóra, forrásából

Az egyesület, egy novemberi hétvégén tartandó, kecskeméti 2 napos gyerek, uszonyos búvárversenyre nevezte be a fiunkat.

Nagyon örült, hogy megy erre a versenyre, mert szinte állandóan sakkversenyre jár (járunk vele), a másik sportágra, amit a versenyszerű úszás abbahagyása után választottunk, alig marad idő.
Most végre mehetett, ezt a versenyt nem hagyta ki - mint jó pár előzőt -, és most nem sakkozással telt a hétvége.

A verseny helyszínére, a többi családdal együtt jóval a kezdés előtt odaértünk. Az utazás után volt idő kicsit lazulni, lehetett bohóckodni a többiekkel, és a kezdés előtti órában végezték a bemelegítést, mint a többi csapatból a versenyző gyerekek. A bemelegítés, egy jó erős edzésnek is elment volna. Ugyanis nem egy edzést végignéztem az utóbbi 2 évben, volt összehasonlítási alapom. Volt ugrás a rajtkőről, sima úszás, uszonyos bemelegítés, majd pipával fejezték be.

                                                          Bemelegítés a nyolcas pályán


Mikor a bemelegítés véget ért, a fiam nem kapott levegőt, szorított a mellkasa, szédült, fehér volt, és elkezdett fájni a feje. Én még versenyen, vagy edzésen soha nem láttam ilyen állapotban. A legrosszabb fejfájós periódusokban sem voltak ilyen tünetei. Az edzők azt javasolták, hogy fektessük le, fej mellett kinyújtott karokkal, és etessük meg valami édes dologgal, nehogy a vércukorszinttel legyen a probléma. Szőlőcukor szóba sem jöhetett, még szerencse, hogy volt nálunk mézzel készült, mandulás édesség. Az idő pedig szorított, hogy el tudjon indulni az első futamában. Próbáltam rávenni arra, hogy csináljunk légző gyakorlatokat, és az autogén tréning azon részeit ismételtem, ami a szívverés, pulzus, légzés részt tudja szabályozni, lassítani.

Én végig azon aggódtam, nehogy infarktusa legyen a gyereknek!
Becsülettel leúszta a futamát, de itt már az volt a kérdés, le tudja-e úszni azt a távot, ami még az előző órában a bemelegítés része volt?
Aznap még másik 3 futamon indult, és következő nap ismét négy távon különböző úszásfajtákkal.

Engem végig azt foglalkoztatott, hogyan lehet ezt megelőzni, vagy előre felkészülni hasonló rohamra?
„Kognitív és viselkedésterápia. A terápia kognitív (megértő) részében megtanulja felismerni azokat a tényezőket, amelyek kiváltják illetve súlyosbítják a pánikrohamokat. A kezelés viselkedési része során elsajátíthatja, hogyan kell átvészelni különböző légzési illetve relaxációs technikák segítségével a pánikrohamot.
Ha csökken a félelme a pánikrohamtól, megérti, hogy a pánikroham nem jelez valami betegséget, hanem maga a betegség, az önmagában is javítja ennek a betegségnek az elviselését. A viselkedésterápia segítségével a pánikrohamok által kialakított elkerülő magatartást leküzdheti, ezáltal életminősége jelentősen javul.”
Dr. Zsiga Judit, forrásából

Ez a probléma, mint látszik, nem lesz egy lépésben megoldható…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése