2014. január 27., hétfő

Fejfájás és nyomáskülönbség




Telnek a hónapok, egyre több emberrel beszélgetünk a fejfájásról, a gyerek problémájáról.
Volt, akinél hasonló fejfájást, amikor különböző időszakokban, különböző helyen jelentkezett a fejfájást, egy orrmelléküreg gyulladás okozott.

Őt szintén hosszú ideig vizsgálták ki gyerekkorában, mire az orvostól-orvosig való utánjárás folyamatában, egy kórházi több hetes kivizsgálásra fektették be. Az egyik vizsgálat itt azt bizonyította, hogy orrmelléküreg gyulladása van, amit célzott gyógyszeres kezeléssel meggyógyítottak. Igen, ebben a történetben a gyógyulás, ismét az idő, és a megfelelő vizsgálat megtalálása miatt lett egy nagyon hosszú folyamat.

Mi a fejfájás kivizsgálást, gyermekorvosi javaslatra egyből egy koponyaröntgennel kezdtük, de az negatív eredményt mutatott. Ezt követték, az általános, más gócokat kiszűrő vizsgálatok, és több egymást követő fül-orr-gégészeti vizsgálat, ami nem indokolt orrmandula műtétet, sem egyéb beavatkozást.

Ami mégis egy gyulladásra, problémára adhatott okot a gyereknél abban az időben, az a búváredzésen megszűnő fejfájás tünete volt. A fiunk, uszonyos búváredzésre jár, ahol légzőcsövet, „pipát” használnak. Ezt elmondtuk minden orvosnak, akik különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak a dolognak.

Mi sem feszegettük tovább, míg egy gyakorló búvárral nem beszéltünk a dologról. Egyes búvárok azt mondják, hogy ha probléma van a légzésükkel, az orr váladékozása, eltömődése miatt, nem is búvárkodhatnak, merülhetnek. Miért?

Erre a nyomáskülönbségek adnak magyarázatot, a levegőhöz képest, a vízben, vagy a víz alatti tartózkodás helyétől függően. A kívülről jövő víznyomást belül a levegő nyomásával kell kiegyenlíteni. Ez a nyomáskiegyenlítés.
A víz alatti környezet növeli a melléküregekben, a légutakban és a bélrendszerben és a testfolyadékokban oldott gázok nyomását.
A melléküregek kiegyenlítését akadályozhatja nátha, allergia egyéb fertőzés vagy rendellenesség. Pl. 10m-es víz alatti mélységben a víz +760 Hgmm nyomással nehezedik ránk. Minél mélyebben vagyunk, annál nagyobb a nyomás.

A gyerek merülésénél, víz alatti tartózkodásnál szűnt meg a fejfájás! Úgy bukófordulózott, hogy a többieket lepipálta, de ha a medence partján kellett gyalog közlekedni, az szabályos kihívás volt számára. Emiatt lehet azt feltételezni, ha bármi gyulladás miatt már volt egy nyomás a koponyában, arcüregben, orrüregben, és az bizonyos mélységben kiegyenlítődött a víz alatti nyomástól, akkor ott biztos gond volt abban az időben…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése