2014. január 19., vasárnap

Veszteségek




A diéta bevezetésénél, a fiam egyes dolgokat veszteségként élt meg. Nem az volt a legnagyobb trauma számára, hogy holnap, vagy holnapután, az otthon főzött ételek között nem lesz bundás kenyér, tejbegríz, túrós derelye, vagy szilvás gombóc burgonyás tésztából, vagy az imádott palacsintája - mert ez is az volt -, de volt nagyobb!

Lehet évekig helytelen szülői gyakorlat volt részünkről, ha bevásároltunk megnéztük, lehet-e azzal a termékkel bármit nyerni. Miért ne? Ha egyébként is azt fogyasztottuk, néha jól jött egy-egy táska, toll, játék, labda vagy bármi, ami a termék után járó címkék, vagy pontok, kódok után nyerhető, esetleg kapható volt. Ő annyira lelkesen várta, mikor gyűlnek ki a pontok, kódok, vagy kapunk valamit a címkékért. Melyik gyerek nem?
Ennek az akciónak, a gyártók és forgalmazók oldaláról pont ez a lényege. Többek között ezzel lemérik a termékeik fogyását, népszerűségét, a fogyasztóik életkorát, összetételét, vagy több dolog vásárlására ösztönöznek. Kár lenne tagadni, hogy a fogyasztói társadalomban szocializálódtunk, és kapjuk a mindennapi vásárlásainkhoz a reklámadagokat, impulzusokat. A nem vásárolt termékek mellett, kihagytuk a gyorséttermeket, és elfelejtjük az is, hogy ott játékot adnak a menü mellé.

Amikor újra értelmeztük, milyen ételeket lehet, és milyeneket nem lehet elkészíteni, a hozzávalókat megvásárolni, beszerezni, akkor kezdődött az az érzelemi hullámvasút a gyerek részéről, amikor úgy élte meg a diétát, hogy túl sok számára az új íz, és rengeteg eddig ismert terméket nem fogyaszthat hosszú időre (pl. túró rudi, gyümölcsjoghurt, rostos lé szörp, stb.). . Mivel nem fogyaszthatja, nem vásároljuk azokat, így majd nem nyerhet tárgyakat, kaphat ajándékokat.

A veszteségek listáját bővítette, hogy ezzel a diétával kizárt, ha mások az iskolában, vagy edzésen megkínálják névnap, születésnap és egyéb alkalom miatt bármilyen édességgel (csokival, cukorkával), vagy süteménnyel, sóssal, csipsszel, azt ő nem fogadhatja el! Nincs mások buliján a születésnapi tortából sajnos még kóstoló sem. Egyszer eljön a Karácsony, amikor nem lehet majd szaloncukrot sem enni…
Nincs kiránduláson fagylaltozás, vagy jégkrémezés, sem a nyári strandoláson lángos, palacsinta, hamburger, hot-dog, főtt kukorica, vattacukor a vásárban…

Itt kell, mint szülőnek okosnak lenni, hogy ezt a veszteséget átfordítsuk abban az irányba - a gyerek megértse, ő mégis nyertese lesz ennek a folyamatnak! Mert az egészségét, és egy jobb minőségű életet kaphat a diétával, amiben nincs fejfájás, elhagyható a gyógyszer, javulhat az iskolai teljesítménye. Javuló teljesítménynél remény van a rengeteg gyakorlás elhagyására, nem kell fejlesztő pedagógushoz járnia, ami nekünk nagyon sok pénz, a gyereknek pedig rengeteg idő, és energia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése