2014. január 19., vasárnap

Fától, az erdőt




Mi a jó étel, és miért rossz a másik?

Számomra ennek kategorizálása, és hitelt adása - állandó probléma. Soha nem tanultam az élelmiszeripari dolgokról, sem ehhez kapcsolódó tapasztalataim nincsenek.
Az ember olvas, hall ezt-azt ételekről, adalékanyagokról, színezékekről, de nem látja a fától az erdőt.

                                                          Mi mérgez, és mi nem?


Mi volt egészséges, és tápláló nagyszüleinknek, nekünk gyerekkorunkban, próbáljuk az emlékeinkből összeszedni. Miért egészséges egy étel, az mitől jó?

Ha az orvos tilt el egy ételcsoporttól, és javasol helyette másikat, az mindenki számára elfogadott, hiszen orvos javasolta. Vagy a dietetikus javasolta, az szintén csak jó lehet, hiszen ez a szakmája, ezt tanulta. Ha ugyanezt mondja egy egészségkultúrával foglalkozó fitneszguru, és erre még élelmiszer márkát is épít, akkor százezrek csatlakoznak hozzá.

Léteznek sztárdiéták, vagy fogyókúrák (?), most káposztalevest kell enni, máskor csak csalántea megengedett, a szója és az olaj mindennek a csúcsa, azután ez a legkárosabb, stb.. Miért esznek, vagy fogyasztanak emberek úgy pl. növényeket, hogy azt sem tudják, milyen hatással lesznek rájuk? Mert divat? Esetleg ezeknek egy betegséghez semmi közük? Megelőzik ezeket? Hogyan lehet valamit megelőzni, amiről azt sem tudjuk, hogy a szervezetünkben előfordulhat-e, vagy hajlamosak leszünk-e rá valaha?

Azután jönnek az orvosilag javasolt diéták. Az ember szeme káprázik, hogy hányféle betegség diétája létezik. Amikor valakinek már az orvos tanácsára kell a diétát elkezdeni, betartani, akkor ott már a betegség, vagy a probléma jelen van. Azt kell szinten tartani, javítani az állapoton, és nagyon küzdeni a további romlás elkerüléséért.

Ezekből bizonyosan látszik, nekem az megugorhatatlan akadály, hogy autodidakta módon, otthoni táplálkozási szakértő legyek!

Nézem a diéta szerinti alapanyagokat, és kavarog bennem a gondolat, ha a GAPS diéta leírója, megalkotója, ha egy másik égövön, kontinensen élt volna, most milyen alapanyagokat lehetne, vagy egyáltalán nem lehetne ennie egy ilyen diétát követő „betegnek”?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése