2014. január 18., szombat

Mivel etettük eddig a gyereket?





Ahhoz, hogy az ember életmódot váltson, bármilyen diétára áttérjen, át kell gondolnia, hogy mit evett, főzött addig, miben fog változni az élete? Volt mit átgondolni…

A kisebbik fiamat féléves koráig anyatejjel, majd az anyatej mellé egyéves koráig hozzátápláltuk gyümölcsökkel és zöldségpürékkel, főzelékekkel.

Azután munka mellett, masszívan egy kifőzdéből hordtuk az ebédet, és otthoni főzéssel-sütéssel pótoltuk a 4 tagú családunk betevőjét. Ezt olyan tökélyre sikerült fejlesztenünk, hogy a kisebbik fiunk első szülinapja után, Karácsonykor a legváltozatosabb fogások közepette, a gyerek búbánatosan ült az etetőszékében. Közben a konyhai beépített szekrény tetején sorakozó ételhordók felé böködött a kicsi ujjacskáival, és hangosan mondta:
-               - Hammm, hammm!
Ez nekünk akkor azt jelentette:
-       Hé, adjatok már valami normális ételt enni, ne csak ezt a sok vacakot!




Volt bőven részünk éttermi látogatásokban, ha valami családi eseményt ünnepeltünk, akkor elvittük a gyerekeinket, valami jó helyre étkezni. Születésnapokra, évfordulókra a torta cukrászdában készült, mindig másikban, mindig más ízzel és díszítéssel.




2 évesen eljöttek a boldog bölcsődés békeidők, a kicsi fiunk annyira nem éhezett, mert majd kicsattant. A nagyobbik fiunk pedig a Mikulástól Vízkeresztig tartó időszakban, annyi bolti édességet kapott és pusztított el, hogy kiütései lettek. Rohanás orvoshoz, allergia valami összetevőre. De melyikre? Ez volt az első jel, hogy itt valami nagyon nincs rendben azzal az étellel, amit a gyerekeknek adunk. Sem az összetételével, sem a származásával.

Ekkor szépen megkértük a rokoni és baráti kört, hogy saját lekvárral, sütivel, palacsintával, dióval, és miegyébbel, ami nem a boltok polcán terem, lepjék meg inkább a gyerekeinket. Vagy lelkesek voltak, vagy nem. Mi pedig, még többet elkezdtünk otthon főzni, és a tízórait, uzsonnát saját magunk gyártani.




Ezután jöttek az óvodás évek. Na, itt aztán tudtak a szakács nénik főzni! Ahogy nyiladozott a gyerekek értelme - bár majd egy évtizednyi különbséggel -, sorra jöttek a kérések, hogy olyat akarok enni, mint az oviban, de azt nem úgy kell főzni, ahogy te csinálod Anya!!! Néhány halkan elmormolt átok után, mit ne mondjak, jelentősen bővült a menzai választékkal az otthoni repertoárunk.

Majd lemondtuk az iskolai tízórait, uzsonnát, csak az ebédet nem tudtuk máshogyan megoldani. A gyerekek növekedésével együtt, megjelentek az energiaitalok. Olcsóbbak voltak egyes fajták, mint a rostos üdítők, vagy ásványvizek. Hát ettől erősen próbáltuk őket óvni, ha már mindenképpen pörögni akart a nagyobbik fiam, inkább megtanítottuk a teák szeretetére. Nem olcsó hobbi, de vannak benne különlegességek. A srác ezek fogyasztásával érezheti magát különcnek, a kóla és cukrozott üdítő ivókkal szemben!

Jöttek az újabb csavarok, mert Apáról kiderült, hogy ételallergiája van, nagyon sokféle alapanyagra, amit addig szívesen fogyasztott a család. Ezeket kezdtük szépen elhagyni. Közöttük volt a burgonya, tészták, búza- vagy rozslisztes dolgok, azért a gyerekeknek még jutott ezekből otthon az asztalra. Az édesség kukoricalisztből és gyümölcsből készült apának, de egy-egy szelet tejberizstorta sem volt tilos.

A srác egyszer csak, a középiskola miatt elköltözött kollégiumba. Azóta péntek este hazaér, egy ültő helyében kieszi a fél hűtőt, mert valamivel pótolni kell a héten kiesett kalóriamennyiséget. A kollégiumi menzán, a régi vicc szerint, az alábbi menü van:
-            -   Mi a kaja?
-            -   Szar, rizzsel!
-            -    Már megint rizzsel????

Majd vasárnap, feltesszük a nagy kérdést:
-             - Mit szeretnél vacsorára enni, és milyen sütit süssünk?
-            - Nekem, mindegy!
A pontos útmutató és meghatározás után, anya és apa egymással tülekedve elkészíti a kölök vacsoráját, a néhány napra elég túlélőkészletet, és özön sütit, hogy legyen mivel menőzni a többieknél.

Szóval főzünk, és sütünk mi sok mindent, de leginkább azt, amit a szüleink készítettek, vagy a nagyszüleinktől, dédszüleinktől örököltük a receptet. Szerencsére, a porlevest, porszószt, pormasszából sütit, még időben elhagytuk az étkezésünkből.

             
                                              Mama káposztás lepénye, és túrós buktái


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése