2014. január 25., szombat

Ebéd az iskolában




Novemberben, második hónapja szállították ki, fiamnak a diétás étlapról választott ebédet. Munka mellett, fogalmam sincs, hogyan tudnám megfőzni a gyerek ebédjét? Mikor lenne erre idő, mert esténként a másnapi tízórai, uzsonna főzése, sütése, rendezése, vagy az éppen aktuális vacsora veszi el sok energiám.

A hozzávalók beszerzése még többet vesz el. Aprólékosan körbejárok minden bolt, és hipermarket olyan polcsorát, ahol bio dolgokat helyeznek el. Rengeteget nézelődöm, olvasom az összetevőket, adalékanyagokat. Az emlékezetemben lévő, tiltott és fogyasztható ételek táblázat tételei szerint válogatok, így a kínálat 50%-a, amelyek gabonák egyből kiesnek. A kínálat maradék 40%-a pedig azon fog kirostálódni, mert szóját, cukrot, vagy olyan hozzávalót tartalmaz, ami bár biológiai gazdaságból származik, de nem fogyasztható…

Mint korábban írtam, az étterem által biztosított diétás menü, nagyon egészséges fogásokat tartalmaz, és naponta 8-9 étel választható főételnek, vagy köretnek.
Szerencsére édes fogások nincsenek ebben a menüben, így a cukor, mint hozzávaló nem probléma. Viszont hiába 8-9 étel kerül felsorolásra, egyből kizárásra kerül pl. a burgonya, penne, kukoricás saláta, sajtos hús, energia szegény lisztből gyúrt galuska, bundázott hús, bármilyen főzelék, amiben liszt lehet, rizs az ételhez keverve, és még sorolhatnám. Az biztos, hogy ezek az ételek, nem vegyszermentes hozzávalókból készültek, és az elkészítésüknél szintén nem állati zsiradékot használnak. De még mindig jobban beleilleszthetőek a fiam diétájába, mint a menzai burgonyaleves, ízes buktával, vagy a tésztabetétes húsleves, káposztástésztával.

A menzai menüt sok gyerek eszi, akár önként, akár kényszerből, ehhez való összehasonlításként októberről megosztok, néhány a fiam által ebédre kiválasztott menüsort:

09.30., hétfő  - Póréhagymás csirketekercs
10.01., kedd - Görög fűszerezésű sertéskaraj és Kalifornia saláta
10.02., szerda - Sertésjava roston sütve és Tavaszi túrós kevert saláta
10.03., csütörtök - Póréhagymával sült csirkemáj csíkok és Bugaci saláta
10.04., péntek - Afrikai harcsa francia lecsóval

10. 07. - Bőr nélküli csirkecomb, és Házi kevert saláta
10. 08. - Zöldborsópörkölt, és Tépett saláta
10. 09. - Rozmaringos csirke, és Citromos jégsaláta
10. 10. - Szárnyas gyros tzatzikis jégsalátával
10. 11. - Parajjal tekert jércemell, és Cézársaláta

10.14., hétfő - Hagymás lecsós csirkemájfalatok
10.15., kedd - Pikáns göngyölt sertésjava zöldségágyon sütve
10.16., szerda - Zöldséges csirkevagdalt, és Tépett saláta
10.17., csütörtök - Mandulás jércemell, és Párolt sárgarépa
10.18., péntek - Sült csirkecomb bőr nélkül 

10.21., hétfő - Pikáns göngyölt sertésjava színes zöldségágyon sütve
10.22., kedd - Grillezett zöldségek, és Ceruzababbal töltött jércemell
10. 23. szerda - iskolai szünet, nincs rendelésünk
10. 24., csütörtök - Póréhagymával sült csirkemáj csíkok, és Zöldsaláta
10.25., péntek - Francia barackkal töltött sertéstekercs, és Kaliforniai saláta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése