2014. január 26., vasárnap

Őszi szünet diétával




Az őszi szünetet, ebben a tanévben elég hosszú időre adták ki a gyerekeknek. Közel másfél hétig élvezhették az iskola nélküli létet. Azért nem tanulást írok, mert lehet bárkinek szünetre feladott feladata, pótolni valója!

Mi a szünet első napján elutaztunk, az ország másik részében élő nagyszülőkhöz. A fél nap utazással telt, a délután pedig, a diéta szerint adható alapanyagok városi felkutatásával. Csak néhány dolgot vittünk magunkkal, amit gondoltam, ott nehezebb lenne beszerezni, vagy csak sok utánajárással sikerülne. Ilyen volt a bejáratott méhészünktől származó méz, mandulaliszt, kókuszliszt. Útközben almáskertek mellett álltunk meg, termelői almát venni.
Az biztos, hogy ezek az almák nem voltak bio kategóriásak, de sem a hűtőházat, vagy a multik polcait nem járták be, a mi vásárlásunkig. Sőt sem Ázsiából, vagy Európa déli részéről nem utaztatták hozzánk ezt a gyümölcsöt.

Az első napi bevásárlás előtt, gondosan megterveztük a heti menüt. Azután megpróbáltuk azt, tartani egész hétre. Nem volt valami változatos, de sajnos nem sok idő maradt a variálásokra sem, mert egy kertes családi házban töltöttük a szünetet, ahol az elvégzendő házimunka mennyisége adott volt, és minderre az idő rövid.
Szerencsére voltak olyan fogások, amit az ember sütőbe tett, és a végén ránézett. Csirke, sütőtök, mandulás piskóta, túróslepény. Míg ezek sültek, addig haladtunk a ház körüli munkákkal. Anyu sütője, egy veszedelem. Míg egy tészta felső része nyers marad, addig a sütőtepsi aljában elemi szén képződik. Így bármilyen sütemény esetében, a nyerstészta hashajtó hatását, ellensúlyozza az elszenesedett rész hasfogó hatása…

Újabb kísérletet végeztem a vörös lencse főzelékké alakításával. Kevés vízzel, órákig való főzés után, biotejfölös habarással sűrítettem. Egész ehető állagúra sikerült. A zöldborsófőzelék már nem kapott ennyi időt, de azt, szintén sikerült végre normális állagúra sűríteni.
Úgyhogy, a házőrzőként tartott kutya, ezekről a fogásokról lemaradt. Azért nem kell azon izgulni, hogy éheztettük! Bő egy hét alatt, szépen gömbölyödött és fényesedett a szőre. A diétás menün kívül, még főztünk bőségesen, ami ha nem az ő táljában, akkor a kuka alján kötött volna ki. A végén már meg sem mozdult, mikor ételt tettünk eléje. Nem pusztult bele szegény állat a főztömbe, egyszerűen nem bírt többet enni.

A szünet második felében, újra elkezdett fájni a gyerek feje. Most aztán tényleg nem volt számára sem iskolai, különórai, vagy edzésen jelentkező terhelés. Reggeltől-estig játszhatott, az udvaron, vagy az utcán ugrándozhatott. Viszont jött a hidegfront, egy októberi hosszú, meleg periódust követően. Nem volt mit tenni. Attól viszont eléggé csalódott voltam, hogy a MagneB6 tablettát hetek óta kapja, és mégis ennyire megviseli a front.

A szünetet egy éttermi látogatással zártuk. Az étteremből hoztunk előre étlapot, így át tudtuk gondolni, hogy milyen fogások felelhetnek meg a diéta előírásainak? Levesnek egy babgulyás szerű, húsos szárazbablevest választottunk, második fogásnak sertéspörköltet kértünk, vegyes salátával. Ebben a menüben cukor nem volt, viszont azt ismét nem tudhattuk, hogy olajjal készítették-e az ételeket? Szerencsére ekkora mennyiség után, semmi probléma nem jelentkezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése