2014. január 18., szombat

Nem olcsóbb így az élet I.





Kérdés mi, mihez képest olcsóbb? Ha eddig a gyereket reggel kaviáros pirítóssal, délben homárral, és tenger gyümölcseiből főzött levessel, uzsonnára fuguval, vacsorára szarvasgombás omlettel kínálgattuk - vagy netán kergettük - volna, hogy miért nem eszi meg, hát ahhoz képest olcsóbb ez a diéta!

Egy biztos, ezzel a diétával sokkal több lett az élelmiszerre fordított kiadásunk. Mert több felé kell főznünk.
Miért kell? Mert ami a gyerek diétájában megengedett, az például, az apáéban, vagy a sajátomban már nem. Hiába lehet kókuszliszttel sütni, ha apa erre a növényre allergiás, a gyerek meg kukoricalisztet nem ehet, amit apa fogyaszthat. A gyerek fogyaszthat disznó, vagy vörös húst, én sajnos nem. A srác ehet burgonyát, az öccse és az apja nem. A sort lehetne végtelenségig variálni, nem sok értelme, de a bevásárló lista az biztos nem egyszerűsödött nálunk.

A GAPS diéta miatt vásárolt hozzávalók ára sem olcsóbb, az eddigi élelmiszerekhez képest. 2013-as árakon, a búzalisztből, kb. 32 kg-ot vásárolhatnék, a mandulaliszt kilós árához viszonyítva, vagy kb. 17 kg-ot a kókuszliszt árához képest. Nem olcsóbbak a zsírok (állati, vagy növényi), olívaolaj, mint az eddig vásárolt napraforgó, vagy repceolaj. Összehasonlíthatnám a méz és cukor árát, vagy az olcsóbb zöldségét azzal, amit most fogyasztani lehet. Ezt az összehasonlítást szintén folytathatnám.

Hiába egy gyerekre készül a menü, az egy-egy egységet, akkor is meg kell venni, és lehetőleg szavatossági idő végéig felhasználni.
Alapból kizárva minden tésztás, burgonyás étel, amivel jó pár ismerősünk be tudja osztani, a fizetés előtti héten a maradék kosztpénzt…

Mivel mi is, egy hónapban egyszer kapunk fizetést, így azt kell újra felosztani. A válság éveiben már elfelejtettük a mini hétvégéket ott alvással, az ötletszerű kirándulásokat, 1 napos strandokat a Balatonhoz, Velencei-tóhoz, de az utóbbi években már a rokonok, barátok látogatását is, mert olyan ára van a benzinnek. Ritkábbak lettek a fodrász, kozmetikus időpontok - a masszőrt kihagynám, mert apa azt otthon megoldja. Külön tanárra sem kell költenünk, mert minden tárgyat tudunk otthon korrepetálni, nyelvet, zenét, rajzot, reál és humán tárgyakat. A magyart és matekot a nagyszülőkre bízzuk, mert inkább tőlem ne tanuljanak helyesírást, a matek pedig elég magas óraszámú tantárgy, érettségivel.

A gyerekek különóráin, edzésein, tandíján spórolhatnánk, de míg van munkánk, addig ezen nem akarunk csökkenteni, ezek az örömforrások és jutalmak a munkájukért. Majd kevesebb ruhát veszünk, amit elég nehéz kivitelezni egy-két fénysebességgel növő fiú mellett, talán ezek márkáit hagyjuk el. Spórolunk majd az ajándékokon, és a nyaralásokon. Egyúttal tovább spórolunk azokon az ételeken, fagylaltokon, jégkrémeken, amit nem veszünk meg a strandon, vagy az iskolai, uszodai büfében.

Az is biztos, hogy erre a diétára a pénzt elő kell teremteni, hogy ki és hogyan tudja megoldani, az már család, hobbikert, pénztárca és kereset függő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése