2014. január 18., szombat

Nem olcsóbb így az élet II.





Miért is ne lennének ezek a GAPS diétában használt, bio-, vagy ökoélelmiszerek drágábbak?

Az én legnagyobb bánatomra, nálunk nincs olyan piac, ahol a biológiai, vagy ökológiai gazdaságban, vegyszer, permetmentesen előállított élelmiszereket a hetek meghatározott napjain a termelők maguk árusítanák. Legközelebb hasonló a megyeszékhelyen, a fővárosban, és félúton a főváros felé található. Néztem már kiszállítási lehetőséget, de az annyira megdrágítaná magát a terméket, hogy számunkra már megfizethetetlen lenne, még heti rendelési gyakorisággal is.

Ezeket a minőségi, bio termékeket előállítani sem kevés energia, valamint költség! Ehhez társul a különböző tanúsíttatások, ellenőrzések díja. Egyes termelők elmondása szerint, ez annyira magas összeg, hogy a költségeik jelentős részét teszi ki ennek megszerzése.

A biogazdálkodás feltételei természetesen jóval szigorúbbak és összetettebbek, mint hogy tartózkodjon a gazda a hagyományos permetezőszerektől. Drexler Dóra elmondta, Magyarországon a termőterület alig 2,5 százalékán, mintegy 127 ezer hektáron folyik fenntartható, organikus gazdálkodás. Az így megtermelt zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszer 80-85 százaléka exportra készül, ugyanakkor a fogyasztóhoz eljutó ökológiai termékek mintegy 90 százaléka importként érkezik. Ezen az arányon változtatni kellene – vélekedett. Becslések szerint bár egyre több a biogyümölcs a piacon, az arányokat tekintve 1-3 százalékról beszélünk. Az ebből származó árbevétel éves szinten mintegy 20 milliárd forint, tette hozzá Drexler Dóra.”
Forrás:
http://www.uzletresz.hu/penzugy/20131009-roppant-keves-a-biogazdalkodas-magyarorszagon.html

Egy érdekes dolog, hogy máshol a világban, pont a természetes úton való élelmiszer előállítás miatt nem drágul a megtermelt termék ára.

Rendszeresen kapunk ajándékba, melegebb éghajlatról olyan ételeket, gyümölcsöket, amelyek nálunk csak importból származhatnak. Ezek között van konzervbe zárt ananászlé, földimogyorókrém, üveges földimogyoró, szárított banáncsipsz, és még sorolhatnám. De egyikben sincs ételadalék, nincs permetezve, műtrágyázva, vagy bármi vegyszerrel kezelve. Egészen egyszerűen azért, mert nincs plusz pénz arra, hogy a meglévő élelmiszert, még mesterséges anyagokkal szennyezzék…


                                                     Ananász, ananászlé, avokádó



                                                           Variációk mogyoróra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése