2014. január 25., szombat

Fejfájás ősszel




Korábban írtam róla, hogy a tanév első fejfájása egy csoportbontásos órán kezdődött. És sajnos később folytatódott…

1. Október 2-án, a fiam feje második napja fájt. A köröket, amit lehetett lefutottuk. Autogén tréning délután, a hosszabb tréning este, az étrendet tartjuk. Front volt, megjött a hideg idő. Hétfőn még melegfront kínzott embereket, azóta már havazott tőlünk néhány száz kilométerre.
Ráadásul minden második ember beteg a környezetünkben. Megfáztak, köhögnek, lázasak, aki nem felső légúti problémával küzd, azt épp az ősszel pusztító hányás-hasmenés vírus tizedeli. Ami jelen van az év 12 hónapjában, mindig másik földrajzi helyen, vagy közösségben. Bölcsődés anyukák ilyenkor előnyben, amit a gyerek 2 nap alatt letud, azt a szülők 1 hét alatt, iszonyú kínok közt élik túl.

Tehát ebből a fejfájásból, még bármi lehetett volna. Viszont a mi gyomrunk összerándult, már az első kijelentésnél, mikor a gyerek falfehér arccal mondta, hogy görcsösen fája a feje.
Valahogy az jutott eszembe, mikor több szülő elmesélte, hogy a gyerekének állandóan fájt a hasa. Rohantak vele az orvoshoz, de semmi nem derült ki. A gyereknek bármi baja volt (pszichés, vagy egyéb fizikai), csak azt tudta mondani, hogy fáj a hasa, mert túl kicsi volt ahhoz, hogy a tényleges problémáját el tudja mondani… Azután a hasfájások nagyon jó eszközül szolgáltak arra, hogy a szülői figyelmet maga felé fordítsa, vagy olyan élethelyzetbe került, amit ezzel a hasfájással ki lehetett kerülni.
Ezek a hasfájások valóban a szimuláció jelei lennének egy gyereknél???

Dr. Máté Gábor nagyon szemléletesen írja le a hasfájás folyamatát, a Szétszórt elmék című könyvében. Miért éppen ott fáj a gyereknek? Miért épp a hasa?

 „Az érzékeny gyerekek esetében az alhasi fájdalmak gyakran utalnak a családi környezet feloldatlan feszültségeire. Az ilyen gyerekeket gyakorta és sokan értik félre. Ezek azok a gyermekek, akik „megmagyarázhatatlan” hasfájásra panaszkodva elsápadnak, majd orvostól-orvosig és kórházról kórházra cipelik őket, ahol szakorvosok különféle vizsgálatokat végeznek rajtuk, és mindig arra a következtetésre jutnak, hogy a gyermek „teljesen egészséges”. A szülők megbizonyosodhatnak hát felőle, hogy a fájdalomnak „nincs semmi oka”. De oka van. A gyermekük teste az egész családi rendszer stressz-szintjét mutató barométer, a tünetei egy finoman kalibrált műszer beosztásai.”
Dr. Máté Gábor: Szétszórt elmék, Érzelmi allergiák fejezet, 90. oldal

 „ A vegetatív idegek aktivitása erősen függ az érzelmektől, mivel ugyanaz az agyterület felelős a vegetatív idegrendszerért is, amely az érzelmek feldolgozásáért. Az érzékeny gyermek hasfájását a vegetatív idegrendszer okozza izom-összehúzódások váltják ki, amit a tudattalan félelmek és feszültségek indítanak el.”
Leng az inga: hiperaktivitás, letargia és szégyen, 172. oldal

Visszakanyarodva a saját problémánkra, nyáron éltünk hasonló fejfájást, mikor a kánikulát egy nagyon hűvös időszak követte. Akkor szintén 2 napig tartott a gyerek fejfájása. Ez a hirtelen időjárás változás, szerencsétlenül, egy 4 napos verseny kezdetével kapcsolódott össze. Akkor nem tudtuk eldönteni, hogy a verseny miatti stressz miatt fáj-e újra a feje, vagy a hideg okozza ezt?

Azt hiszem, kell még néhány hidegfront, hogy biztosan azt mondhassuk, hogy az okozza a problémát, két esetből még ezt nagy bátorság lenne kijelenteni…

2. Októberben, 10 nappal később a fiam egy sakkversenyen, a jelentkező hidegfront miatt, olyan fejfájást kapott, hogy létezni alig bírt. Az edzője, szintén nagyon kétségbe volt esve a gyerek miatt. Ismét a feje a fejtetőn, és a tarkójánál fájt.
Hazavittem este a versenyről, és próbáltam lazítani fürdőkádban, az autogén tréningből újra a hosszú változatot gyakoroljuk vele, és elkezdtem vele ismét egy MagneB6 kúrát, valami iszonyú dózisban. Közben arról faggattam a gyereket, hogy fáj-e az arcürege? Ugyanis nem láttam rajta megfázást sem.
Míg a gyerek a kádban lazult, addig én jól kibőgtem magam, azon aggódva, hogy nem akarom újra a kórházi procedúrákat, nem akarom, hogy azzal a gyógyszerrel kezeljék, amit februártól szedett!!! Teljesen tehetetlennek éreztem magam, mert most már nem 2 hónaponta, hanem 2 hetente térnek vissza a fejfájási tünetek, olyan szinten, hogy lekorlátozzák a gyereket a cselekvésében. Igen, itt az ősz, a frontok ellen nem tudok mit tenni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése