2014. január 28., kedd

Keményítő - Vércukor – Pánikroham




A megyei sakkversenyek alkalmával - néhány hónapon keresztül -, rendszeresen beszélgettem egy élelmiszermérnök végzettségű apukával, vele érintettük a gabonák, tejtermékek, mézek, cukrok világát. Milyen hatásuk van a szervezetre ezeknek a növényeknek, anyagoknak, miért kerülhetnek ezek tiltólistára?

Korábban Apu pl. nagyon kiakadt azon, hogy a gyereknek nem adhatunk még burgonyát sem. Ugyanis az én nagymamám, téli időszakban minden reggel egy darab nyers burgonyát adott neki enni, és ez nagyon jól erősítette az immunrendszerét. Apu abban tévedett, hogy az immunrendszer erősítést, a keményítő tartalomnak tulajdonította, és nem a burgonya magas C-vitamin tartalmának! De a tévedés is vihet előre!!!

A fiam pánikrohama után, ismét az élelmiszermérnök apukával beszélgettünk, és a keményítős zöldségekkel kapcsolatban feljött Apu története. Ekkor hangzott el az élelmiszermérnök apukától, minden zöldségben van keményítő! Csak nem egyforma tartalommal, a diétában tiltott kukoricában, burgonyában, jamgyökérben, csicsókában nagyon sok, a diétában egyébként fogyaszthatóban pedig kevesebb.

Azután gondolkodtam el azon, mi szüksége a szervezetnek a keményítőre? Hogyan függ ez össze a fiam pánikrohamával?

A beszélgetést követően elkezdtem kutakodni a keményítők után, és egy számomra nagyon érdekes cikk fordítását találtam meg:
Dr. Mercola:
Biztonságos keményítők pedig nincsenek
http://www.tenyek-tevhitek.hu/biztonsagos-kemenyitok-nincsenek.htm

Ajánlom ennek a cikknek az átolvasását, mert ebből forrásként csak 1 részletet fogok bemásolni, ami nálam elvezetett a saját problémánk megoldásáig!

A cikkben szerepel egy esettanulmány, ahol egy paleo diétát követő férfi számolt be éjszakai pánikrohamáról, és az orvos rájött, hogy az étrend bevezetése függ össze, a pszichés problémával.
„…ilyenkor a májam dolgozik, de nincs elegendő glükóz, ami a rendelkezésemre állna, és túl alacsony a vércukorszintem. A túl alacsony vércukorszintre válaszként a mellékvesék adrenalint termelnek, és ez heves szívdobogást okoz…”
Forrás: Dr. Mercola: Biztonságos keményítők pedig nincsenek
http://www.tenyek-tevhitek.hu/biztonsagos-kemenyitok-nincsenek.htm

A cikk, azután részletezi a keményítők hatását, van-e biztonságos keményítő, stb. Itt raktam össze azt, hogy a GAPS diétában szinte ezeket az anyagokat kell mellőznünk, csak minimális jut a gyerek szervezetébe. Május és november között azért, eltelt jó pár hónap, hogy ez az anyag hiányozzon a mindennapokból… Az előző bejegyzésben idéztem a pánikroham folyamatát, mi válthatja ki, stb. Az erős stressz a verseny miatt fennállt, és a keményítők mellőzése miatt, a vércukor hiánya szintén! Akkor jöttem rá, hogy erre, ezentúl nagyon oda kell figyelnünk! Keményítőt kaphat étrend szerint, azokból a hüvelyesekből, ami a diétában engedélyezett.

A következő búvárversenyre decemberben nagyon készültünk, és a menüt úgy próbáltuk összeállítani, hogy a verseny előtti napokban az étkezés gazdagon tartalmazott hüvelyeseket. Ezek magasabb keményítő tartalmúak, a vércukor szintjét próbáltuk növelni, hogy ha ismét egy stresszes állapot következik be, akkor abból ne legyen a végén pánikroham! Szerencsére nem lett, de a novemberi élményt inkább kihagytuk volna az életünkből, ha erre az összefüggésre hamarabb rájövünk, vagy tanuljuk az életben valahol…

Ajánlott cikk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése