2014. január 26., vasárnap

Változások az iskolában




Szeptember végén már írtam arról, hogy iskolai rendezvényre hiába viszünk sütit be, vagy mások visznek, a fiam azt nem eheti meg…

Én szülőként, mindegyik gyerekem családi körben rendezett bulijánál, odafigyeltem arra, hogy a kiküldött meghívókon kérjek visszajelzést, a meghívott srácok szüleitől, van-e bármilyen speciális étkezési igényük? Ha visszajeleztek, próbáltuk a gyerekbuli menüjénél azt figyelembe venni, hogy senki ne maradjon ki a vendéglátásból. Ha az óvodában jelezték, hogy van liszt-, tej-, más ételallergiás gyerek, amikor névnapra, születésnapra vittünk be valami finomságot a csoportnak, akkor gondoltunk arra a gyerekre is.

Szerencsére az utóbbi hetekben, az osztályban valami hasonló folyamat indult el. A tanév első néhány születésnapos, névnapos kínálgatásából a gyerek kimaradt. Volt olyan szülő, aki az osztálytársak nevére szóló, díszített tortaszeleteket vitt be, mások csokit, cukrot, nagyon rendes volt tőlük, hogy gondoltak az osztályba járó gyerekekre. Sajnos ezek mind a diéta tiltása alá tartoznak, a fiam csak nézhette ezeket messziről.

Nem tudom, kitől jött az ötlet, de a sokadik alkalom után az osztály megbeszélte, hogy ha bárki a születésnapjára, névnapjára valamit hoz az osztálytársainak, az hozzon legalább egy gyümölcsöt, hogy az ünneplésben mindenki részt vehessen. Ezt utólag is nagyon köszönjük, nagyon aranyos gesztus volt!

Az utóbbi 2 hétben, 2 szülő hívott, hogy milyen gyümölcsöt küldhet be? A második, nagyon aranyos volt, mikor megköszöntem neki, a figyelmességét! Azt mondta, hogy ő sem tudná elviselni, ha 24 gyerek kap valamit, a 25. meg csak ott pislog, miközben a többiek nassolnak.

Viszont nem csak az én gyerekem nem eheti meg a többiek normál menüjét, hanem a többi gyerek is valamilyen véleményt formál, a fiam tízórais, ebédes, vagy uzsonnás dobozában látott ételekről.

Legkönnyebb csúfolódni. Piszkálni a másikat, hogy neki azt kell enni. Ezek nagyon érzékenyen érintették a fiamat, rengeteget beszélgettünk erről a témáról. Mások nem tudhatják, mivel jár a diétája, miért kell betartani? Nekik nem fáj az ő fejfájása, rossz közérzete, ők a külsőségeket látják, a kiválást a csoportból. Ezen túl kell lépni, és a füle mellett elengedni, vagy frappáns válaszokkal megfelelni. Ami nem egyszerű dolog, főleg 9 évesen…

Nagyon sok gyerek, érdeklődéssel nézi a dobozok tartalmát. Az iskolai bemutató órák közötti szünetben, több szülő odajött hozzám, és kérdezte, honnan kapja a fiam az ebédjét(?), mert az ő gyerekeik inkább azt ennék, mint ő! Nagyon tetszett nekik az ebédes dobozok tartalma. Jobban, mint a menzai 1 féle leves, 1 féle második variáció.

Átbeszéltük ezt a szülőkkel, nekünk miért kell így rendelni, és milyen buktatói vannak még a diétás ételeknek? A fiam táskájában volt egész hétre kinyomtatott menüsor, amit az étterem küldött. Arról letéptem azokat a napokat, amelyek már elmúltak, és a szülőknek adtam, az étterem elérhetőségével.

A fentiek után nem tudom, hogy az iskola legnagyobb örömére, hány gyerek ebédel, ezentúl az osztályteremben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése