2014. január 24., péntek

Mit csomagoljak tízóraira?




Egy korábbi posztban próbáltam arról írni, hogyan oldom meg a nem otthon történő, a főétkezéseken kívüli étkezéseket? Hiszen segítséget a szerződött étkeztetőtől nem kapunk, a menü összeállítása rám marad, aminél figyelembe kell venni, mit rendeltem ebédre, és mit fogok uzsonnára szintén csomagolni, mi kerül vacsorára az asztalra?

Első szempont a csomagolásnál, hogy az atombiztos dobozból, az iskolatáska rugdosása, hasra esés, és még ki tudja, mi közben se kenődjön szét a tartalom!

A tízórai elkészítése, számomra a kényeztetés lehetősége. Reggelire meleg, sós dolgok kerülnek a tányérra. Az ebéd, mindig nagyon egészséges, amit a kiszállított, választható diétásmenüből rendelünk. Az uzsonnának kiadósnak, és praktikusan sós ízvilágúnak kell lennie, gyümölccsel kiegészítve, hogy az estig tartó sakkedzésre, vagy az azt követő búváredzésre legyen a gyereknek elég energiája!

Tehát a tízórai, általában valami édesség. Itt nem csokira, boltban vett péksüteményre, cukorkára, vagy hasonlóra kell gondolni. Sőt még nem is azokra a süteményekre, amelyek a nagytesó dobozában landolnak, mikor vasárnap utazik vissza a kollégiumba.

Gyümölcs, vagy szárított gyümölcs biztos kerül a dobozba. Szerencsére télen lehet almát kapni, és rengeteg trópusi gyümölcsöt. Tavasztól, őszig pedig nem okoz gondot, a hazai gyümölcsök beszerzése termelőtől, boltból, piacról, vagy ezekből jócskán kapunk ajándékba a családon belüli kertekből.

Reggel gyorsan elkészíthető:

Túrókrém, szárított gyümölcsökkel.

Áttöröm a túrót, mézzel ízesítem, és bogyós, édes szárított gyümölcsöket keverek hozzá, ezekkel díszítem. Kiskanállal biztonságosan fogyasztható az iskolapadban. Elég szilárd, nem löttyen!


A sütött, és villával fogyasztható ételekbe csak mandula, és kókuszlisztet használok. Némelyikbe térfogatnövelő sem szükséges. Szódabikarbónát akkor teszek a tészta masszájába, ha kókuszliszttel készítek bármit, mert ez a liszt rengeteg nedvességet felvesz, nagyon szilárd lesz tőle az elkészült sütemény, kell egy kicsit levegősíteni, felfújni…

Nekem nagyon bejöttek:

Mandulalisztes piskóta (lásd a receptet később)

Mandulalisztes túrótorta (lásd a receptet később)



Ezeket megbolondítom néha, a sütési idő utolsó 10 percében, némi rálocsolt bio gyümölcsjoghurttal. Ettől szaftosabb lesz, de csak akkor, ha tudom, hogy pici adagot készítek, ami gyorsan el fog fogyni. Ugyanis nem akarom kockáztatni, hogy a joghurt napok alatt megpenészedjen!



Kókuszreszelékes muffin (lásd a receptet később)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése