2014. január 18., szombat

Fejfájás és diéta - Ráhangolódás a GAP szindrómás betegek diétájára




A GAPS diéta bevezetését, az autogén tréning tanulása előzte meg.

Az autogén tréninget, egy székesfehérvári magánrendelésen kezdtük elsajátítani. Azért a királyi többes, mert a gyerek végzi a gyakorlatokat, anya (vagy éppen egy kéznél lévő felnőtt) pedig mondja hangosan a gyakorlatokat. Sajnos, nagyon nehezen találtunk fényéveken belül megközelíthető, és gyermek oktatását vállaló szakembert.

A tréninget oktató doktornő hívta fel a figyelmünket, a gyerek fejfájása, étkezése közötti összefüggésre, az elfogyasztott étel toxikus hatásaira, amelyből még következhet a gyerek, olvasási-, írási problémája. Sok orvosnál megfordultunk félév alatt, de a legkeményebb azt volt, mikor azt mondták a gyerek szimulál. A félév pedig nem irreális, mert számos szakrendelésre szabályosan két, vagy több hónapot vártunk, hogy bejuthassunk vele. Korábban írtam, egy fővárosi kórház neurológusa fogadott bennünket, aki újabb vizsgálatokat végzett. A Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház volt, ahol Dr. Liptai Zoltán végezte a vizsgálatokat.  A fejfájással eltelt több hónap után, ekkor sem vett részt a fiam koponya MR, CT, EEG vizsgálatokon.
Mint kiderült, a gyerek nem szimulált, hanem a stressztől tenziós fejfájást „produkált”, teljesen beállt nyakkal, nyak alatti hátizmokkal, amit az autogén tréning útján próbálunk oldani, valamint megtanítani arra, hogyan ne juthasson többet, ebbe az állapotba.
A fiam olyan erős fejfájást idézett elő saját magának, hogy a napi teendőkben korlátozta. Volt, amikor ez átalakult szédüléssé. Neurológus szakorvostól idült fejfájás tablettát kapott, aminek a tájékoztatójában az állt, hogy legalább féléves szedés után fejti ki a hatását. Ez nagyon elkeserítőnek tűnt, mert mi nagyon erősnek láttuk ezt a gyógyszert.

Dr. Kökényes Marianna első magánrendelésén, hallottunk életünkben először a GAPS diétáról (ejtsd: gepsz). A tréning ütemezésében, két hét gyakorlási idő következett a gyereknek, nekünk pedig autodidakta módon kellett utánanéznünk, a megadott szindrómának, és az étrendnek. Lázas keresés, olvasás, majd hüledezés. Hogy lehet így élni? Hogy lehet ilyen ételeket a munka mellett előállítani? A káposztasavanyító hordó, a nappali, vagy a konyha sarkába kerüljön? Hogyan lehet egy gyereknek megtiltani szinte minden ételt, amit eddig ismert? Hogyan fog ilyen ételt tízóraira, uzsonnára vinni az iskolába? Most mondjunk fel a munkahelyünkön, hogy állandóan vásároljunk, főzzünk, és otthon ebédeltessük a gyereket?



Aki hallott róla, vagy pont ezt a diétát követi, tartatja be betegeivel, az tudhatja, hogy minimum 1,5-2 év a javasolt idő, ezek után lehet visszatérni a korábbi étkezésre. Ez hosszú, sőt nagyon hosszú idő egy felnőtt, de egy gyermek életében még inkább. Az idő hosszában van a lényeg, a rossz baktériumokat ki kell pusztítani, a jókat be kell juttatni, a bélfalat rendbe kell hozni. Remélem, ezt jól értelmeztem a diéta szakirodalmát leíró forrásokból…

Próbáltuk a gyereket lelkiekben felkészíteni. Amit evett, azt elmondtuk, hogy a későbbiekben fogyaszthatja-e, vagy sem? Megpróbáltuk megmagyarázni, hogy ez nem ellene, hanem érte történik. Ez nem büntetés, hanem a jutalom a cél, hogy ő jobban érezze magát. Továbbá a tanulási problémák javulását várjuk, a megváltoztatott étrendjétől.

A legnagyobb kérdés, ezt hogyan éljük túl?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése