2014. január 18., szombat

Honnan szerezzünk be hozzávalókat?




A receptek böngészése közben döbben rá az ember, és honnan szerezzem be ezt, vagy azt a hozzávalót, aminek a létezéséről most hallok először? Itt nem alap zöldségekre gondolok, vagy megbízható forrásból származó húsokra, alapanyagokra.

Nem egy icipici településen élünk, de sok utánajárást követően sem teljes a siker. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az élelmiszer alapanyag, és adalékanyag beszerző körutak, leginkább a szomszédos hipermarketben zajlanak, az éjjeli zárás előtt, vagy hulla fáradtan valami drogériában.

Egyes boltokban, rengeteg féle lisztet, őrleményt lehet kapni, amelyek bár a bio kategóriába tartoznak nem használhatóak, mert gabonafélék. Nincs nagyobb siker a prémium kategóriás termékeknél sem, mert pl. hiába szárított a gyümölcs, de csokoládéba mártották, így szóba sem jöhet. Ha az ember nem tud magának bio alapanyagból lekvárt főzni, sok ilyen termék nem répa-, hanem nádcukrot tartalmaz. Sőt találtam olyan mandulaitalt, amely minden szempontnak megfelelt volna, de az összetevők felsorolásában a második helyre került a cukor, így ment a termék vissza a polcra.

Viszont értek bennünket meglepetések. Mandulalisztet, elsőre és teljesen véletlenül a kéthetente tartott városi kirakodóvásárban kaptunk. Majd rátaláltam egy egészségboltra, ahol heti rendszerességgel hoztak mandula-, vagy kókuszlisztet.
Ebben az évben külön szerencsénk volt, mert a nagynéni melegebb éghajlatról, pont jókor érkezett. Elpanaszoltuk neki telefonon, hogy milyen vacak és éretlen avokádót kaptunk a boltban. Mondta, ne nagyon nyomogassuk, hogy érik-e már, mert ott megromlik. Tegyük fel a szekrény tetejére, majd ha már majdnem arrébb mászott, akkor megérett! Itt a majdnem a lényeg, mert ha nagyon puha, akkor már kuka!
Ezután jött ő, mint a felmentő sereg, és hozott a bőröndben avokádót, mangót, friss ananászt, amit igen megbecsültünk az ételek elkészítésénél, vagy az étkezéseknél.








Hát igen, a piac és az őstermelők. Felénk lakótelepen, a szomszédos tízemeletesben, valahogy egyik sincs. Viszont van, külön bejáratú méhészünk! Itt nem a gyerekeimet életre segítő családi nőgyógyászunkra gondoltam, hanem arra a nyugdíjas volt kollégára, akitől évek óta, kifogástalan állapotú és ízű mézeket vásárolunk.
Piacra sajnos csak hétvégén jutunk, de akkor nem lehet egy heti mennyiséget bevásárolni, mert a saláta elfonnyad, a bogyós gyümölcs megpenészedik, a zöldségeket nem lehet a fűtött pincében tárolni. Bár, ha az egyik gyerekszobát átalakítanánk hűtőkamrának, elég sok gondunk megoldódna az ételek tárolásával kapcsolatban!

A fentiek után igen visszasírom a gyermekkoromat, mikor a zöldség a kertben termett, a gyümölcs a fán érett, a nyári melegben pedig, az aszaló kosarakban magától aszalódott, a téli ínségesebb időkre.
Tejterméket otthon készítettünk - legyen az túró, tejszín, stb. -, mert csak a szomszédig kellett, a nyers és zsíros tejért menni. Amikor húst akartunk enni, akkor le kellett vágni a baromfiudvarból egy szárnyast, vagy össze kellett hívni a családot, hogy disznótor van.

Jeles disznótoraink, minden évben Etelka napkor voltak. Ez a nap, a nagymamámnál tartott disznók számára, az év legsötétebb napjává léptek elő. Jött a Mami névnapja, és közeledett a Karácsony, így szegény állatok estére már a töltött káposztában, húsos tepsiben, a sózó teknőben, zsíros bödönben és a füstölőben végezték. A macskák pedig remegve kempingeztek valamelyik szomszédnál. Nem azért, mert őket is le akartuk vágni, hogy a kolbászt dúsítsuk velük, csak Mami beígért nekik némi vaslapáttal való agyoncsapást, ha a kihűlő hús, vagy a disznótor közelébe mernek merészkedni!

A felnőtteknek, a bor házi volt, mert dédiék szőlőjében megvolt minden ősszel a szüret. A kannát, meg vízhordásra használták a kútról, nem bort neveztek el róla és ilyet vettek a boltban. Szintén dédiéknél készült az egész család számára a savanyú káposzta, de hordószámra, és az a hordóméret, nem a most piacon látható fehér műanyaghordó volt!

Szóval, volt ott minden, ami szem-szájnak ingere, de az tény, hogy igen meg kellett ezért az önfenntartásért dolgozni. Most pedig, hasonló minőségi termékekre költjük azt a fizetést, amit a munkahelyünkön keresünk meg, de nem termelünk semmit.



                                                            Papa barackjai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése